Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

De versnellingsbak is een essentieel onderdeel van het motorblok om de acceleratie van uw voertuig te kunnen realiseren. Middels de versnellingsbak verhoogt of verlaagt u het optimale toerentalgebied van uw voertuig om het vermogen van de verbrandingsmotor efficiënt om te zetten in bewegingsenergie. Zodoende kan het motorvermogen, door (handmatig) te schakelen, deze bewegingsenergie overdragen op de wielen en kan het voertuig snelheid maken.

Afhankelijk van uw voertuig wordt dit handmatig of elektronisch aangestuurd. Men kan hierin onderscheid maken tussen drie verschillende versnellingsbakken

-        De handgeschakelde versnellingsbak
-        De halfautomatische versnellingsbak
-        De automatische versnellingsbak

De versnellingsbak bestaat uit kleine assen die de voor de aandrijving van het wiel zorgen. Als u gekraak hoort bij het schakelen van de ene versnelling naar de andere, of de versnelling blijft hangen, dan is het mogelijk tijd dat u de versnellingsbak moet vervangen. Als u niet tijdig uw versnellingsbak laat vervangen wanneer deze defecten vertoont slijten de assen en blijven de assen uit de versnelling schieten. Dit rijdt uiteraard erg onprettig en het is dus raadzaam om tijdig een deskundige te raadplegen.

Indien u problemen met de versnellingsbak ondervindt zijn er vaak maar enkele passende oplossingen. De meest voorkomende zijn het reviseren en het vervangen van de versnellingsbak, maar aangezien de versnellingsbak een prijzig onderdeel van het motorblok is kiest men er vaak voor om de versnellingsbak te vervangen voor een tweedehands exemplaar.

Bij een revisie van een versnellingsbak worden de onderdelen vervangen welke slijtage onderhevig zijn zoals friktieplaten, seals, pakkingen, keerringen en lagers. Om eventuele hoge kosten te voorkomen is het dus belangrijk zorgvuldig om te gaan met uw versnellingsbak en deze regelmatig te onderhouden en indien nodig te herstellen.