Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

De benaming “trekhaak” verklapt de werking en de functionaliteit van dit onderdeel al enigszins. De trekhaak is namelijk een metaal haakvormig onderdeel, waarmee de achterzijde van diverse voertuigen (kunnen) worden uitgevoerd. De trekhaak functioneert als een (bewegelijk) verbindingsmechanisme, waarmee u een aanhangwagen met uw voertuig kunt voorttrekken. Sommige voertuigen worden hier standaard mee uitgevoerd, maar over het algemeen kan men op vrijwel elk modern voertuig een trekhaak monteren.

Het monteren van een trekhaak is echter een zeer specialistische handeling. De toenemende complexiteit van de elektrische systemen in moderne auto’s maakt het dat er diepgaande kennis en ervaring vereist is om op een veilige en correcte wijze een trekhaak te monteren. Door onjuiste handelingen kunnen er immers defecten in het elektrische systeem optreden, waardoor diverse storingen kunnen ontstaan en de veiligheid van uw voertuig niet meer gegarandeerd kan worden.  Het wordt dan ook afgeraden om een trekhaak zelf te monteren, zodoende kunt u een trekhaak dus beter bij een gespecialiseerd bedrijf laten monteren.

Daarbij is het belangrijk rekening te houden met de doeleinden waarvoor u de trekhaak in gebruik tracht te nemen. Voor elke trekhaak geldt namelijk een maximale gewichtsbelasting waarmee een aanhangwagen de trekhaak mag belasten. Zodoende gaat u opzoek naar een trekhaak die met de veiligheidsvoorschriften van uw voertuig overeenkomt. Het maximale toegestane trekgewicht vindt u vervolgens terug op het typeplaatje en/of in het daarbij horende instructieboekje van de door uw geselecteerde trekhaak.

Daarbij is er een breed aanbod in trekhaken op de markt, waarin het grootste onderscheid gemaakt wordt in trekhaken met afneembare of vaste koppen en trekhaken met een 7 polige of een 13 polige contactdoos. Het selecteren van een trekhaak is dus niet altijd een eenvoudige keuze en het is belangrijk dat u hierin een afgewogen keuze maakt.