Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

De startmotor is het onderdeel waarmee u de motor als het ware ‘aanzet’ om op pad te gaan. Als deze minder goed werkt dan merkt u dat aan de opstartproblemen. De startmotor vervangen of de startmotor reviseren is zijn dan uw beste opties. De kosten voor het vervangen van een startmotor zijn echter redelijk prijzig. Hierdoor is het soms voordeliger om een startmotor te reviseren.

Startmotors zijn meestal elektromotoren die worden aangedreven door uw auto accu. Met behulp van de startmotor wordt het vliegwiel van de verbrandingsmotor op snelheid gebracht. Hierbij wordt elektrische energie omgezet in bewegingsenergie, waardoor u met een simpele draai aan de contactsleutel uw voertuig in beweging brengt.

De naam verklapt de werking ook al een beetje, uw startmotor is namelijk essentieel om uw auto te starten. Als deze niet of slecht functioneert zult u de auto mogelijk laten staan. In dat geval kunt u nog proberen een tik met een hamer op de startmotor te geven, maar als dit succes heeft werkt het echter maar tijdelijk en moet de startmotor gerepareerd of vervangen te worden.

Een startmotor gaat vaak niet acuut kapot. In de meeste gevallen zijn er dan al eerdere startproblemen aan vooraf gegaan. Als u constateert dat uw voertuig niet direct start of hapert als u de contactsleutel heeft omgedraaid is dit vaak een teken dat uw startmotor het op korte termijn zal begeven. De startmotor heeft dan niet genoeg capaciteit meer om de motor rond te laten draaien en moet vervangen of gereviseerd worden.

Het kan voorkomen dat deze problemen zich slecht sporadisch voordoen. Dit valt te verklaren doordat de startmotor bij herhaald gebruik eerst moet afkoelen. In elk geval van startproblemen is het daarom toch verstandig om uw startmotor te (laten) controleren en/of te testen.