Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

Jaarlijks gebeuren er diverse ongelukken doordat automobilisten hun grip op de weg verliezen. Een groot deel van deze ongelukken ontstaan door versleten schokdempers. De schokdempers zorgen namelijk voor een betere wegligging en vergroten het rijcomfort door te voorkomen dat de auto gaat stuiteren als u over een ongelijk of slecht wegdek rijd. Wanneer uw schokdempers niet degelijk functioneren loopt u zodoende meer risico om de controle in bochten te verliezen, heeft u meer kans op aquaplanning en bovendien zullen veel slijtage onderhevige onderdelen het sneller begeven. Daarbij bespaart u, bij het tijdig vervangen van uw schokdempers, op slijtage aan de banden en extra brandstof gebruik.

Schokdempers zijn cilinders gevuld met een hydraulische vloeistof, die onder meer in de wielophanging worden gemonteerd om de trilling van de veer te dempen. De vloeistof in een schokdemper maakt dat er weerstand ontstaat, waardoor de veerbewegingen worden gedempt. Afhankelijk van uw snelheid wordt de vloeistof in de cilinders onder hoge druk door opening(en) van uw cilinders gepompt. Hierdoor worden de schokdempers regelmatig blootgesteld aan grote krachten, waardoor deze slijtage onderhevig zijn en zodoende periodiek onderhouden of vervangen moeten worden.

Maar hoe weet u nou wanneer uw schokdempers vervangen moeten worden? U herkent een kapotte schokbreker als uw banden onregelmatig slijten en u bij zijwind moeite ondervind om de auto in een rechte lijn te houden. Vaak voelt ook de vering van uw auto dan stug of juist licht aan en in sommige gevallen kunt u zelfs constateren dat uw schokdempers zichtbaar vloeistof lekken. In dat geval moeten uw schokdempers vervangen worden. Daarbij is het belangrijk uw schokdempers per set te vervangen om de balans in uw voertuig te behouden.

Op papier hebben de meeste schokdempers een gemiddelde levensduur van ongeveer 180.000 km. De levensduur is echter zeer afhankelijk van uw rijstijl, daarom is het belangrijk uw schokdempers regelmatig te (laten) controleren.