Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

De remmen van uw voertuig zijn een van de belangrijkste veiligheidsmiddelen waar uw voertuig mee is uitgevoerd. Deze stellen u instaat uw voertuig op de gewenste momenten af te remmen en/of tot stilstand te brengen. Voor uw eigen veiligheid en die van andere is het dan ook noodzakelijk dat uw remmen goed functioneren. Daarbij spelen de remblokken en de remschijven een belangrijke rol.

Zodoende is het noodzakelijk de remblokken en de remschijven jaarlijks goed te onderhouden en indien nodig de remblokken te vervangen. De remblokken behoren namelijk tot de zogenoemde ‘slijtageonderdelen’. Dit betekent dat ze veel en sneller slijten dan andere onderdelen. Bij het afremmen van uw voertuig worden de remblokken met grote kracht op de remschijven gedrukt, waardoor het voertuig middels wrijving tot stilstand kan komen. Hierbij worden de remblokken blootgesteld aan grote wrijvingskrachten en zal de bruikbaarheid , afhankelijk van de kwaliteit en de rijstijl van de bestuurder, geleidelijk afnemen. De remblokken moeten zodoende van tijd tot tijd vervangen worden, gemiddeld gaan remblokken (voor) 30.000 tot 45.000 km mee.

Maar hoe weet u nou wanneer uw remblokken vervangen moeten worden? Hedendaags zijn veel voertuigen uitgevoerd met een verklikker of slijtagecontact, middels een slijtagelampje wordt u vervolgens gewaarschuwd als uw remblokken versleten zijn en de remblokken vervangen moeten worden. Indien uw voertuig (nog) niet is uitgevoerd met dit veiligheidssysteem herkent u versleten remblokken aan trillingen of piepende geluiden bij het remmen. Op dat moment is het raadzaam uw remblokken te controleren en indien nodig de remblokken te vervangen. 

Als de remblokken vervangen worden is het belangrijk dat dit per set gebeurd. Dat wil zeggen dat ofwel beide remblokken van de voorbanden vervangen worden, of beide remblokken van de achterbanden vervangen worden. Op deze manier behoudt u het balans van het remsysteem en voorkomt u eventuele remafwijkingen, waardoor de auto scheef kan trekken.