Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur
Verkoop je deuken op Movible.nl
de pers goed.jpg
Door: Edward Deiters
Gepubliceerd: donderdag 24 september 2009 00:55
Update: donderdag 24 september 2009 01:02

Het veilen van klussen heeft nu ook een variant voor alles wat benzine verstookt. Graafmachine kapot? Plaats eens een oproepje op Movible.nl. De een wil de motor van zijn Porsche 944s in- en uitgebouwd hebben om de krukas en oliekeringen te vervangen. Nummer twee is op zoek naar iemand die kan helpen met het overspuiten van zijn jetski. Weer anderen willen hulp bij het pimpen van een Suzuki Swift of bij het temmen van een op hol geslagen airco.

Wat begon als een studieopdracht liep volgens Jorn Besselink (19) behoorlijk uit de hand. Op de website van zijn Bossche bedrijf Movible.nl kunnen consumenten deuken, reparaties en schadeklussen aanbieden aan monteurs en garagebedrijven. Die kunnen vervolgens bieden op een klus. ‘Eigenlijk is Movible een soort omgekeerde marktplaats voor bijna alles wat rijdt, vaart en onderhoud, reparatie of montage nodig heeft’, zegt Besselink. De jonge ondernemer wilde altijd al voor zichzelf beginnen en toen uit marktonderzoek bleek dat consumenten juist nu behoefte hebben aan goedkope monteurs, greep hij zijn kans. Samen met een paar vrienden begon hij in mei met Movible. Het startkapitaal van een kleine tienduizend euro kwam uit zijn spaargeld en ook wist hij via een eerdere werkgever gratis kantoorruimte te ritselen. Na amper vier maanden maakt hij achteroverleunend de balans op. ‘De website bouwen was veel gedoe, dat viel me tegen. Veel duurder dan verwacht ook. Maar aan de andere kant: het slaat echt in, ik had niet verwacht dat het zo hard zou gaan.’ Omdat het toch al uit de hand gelopen is, zegt Besselink nu al te dromen van een uitrol in het buitenland. Zijn studie ‘Ondernemer Internationale Groothandel’ aan het Bossche Koning Willem I College staat op een laag pitje. ‘Ze doen niet moeilijk, want ze vinden het daar wel mooi dat het echt wat lijkt te worden.’ In plaats van zijn studieboeken heeft Besselink nu de handen vol aan het dagelijks aangroeiende bestand aan klussen, maar vooral aan zijn klanten: monteurs, garagebedrijven en bijbeuners. Die betalen hem maandelijks een bedrag van rond de twintig euro om mee te mogen bieden op werk.

In totaal heeft Movible nu een bestand van ruim duizend monteurs, garagebedrijven en handige jongens die zijn website afstruinen en hem dus betalen. ‘Een paar opdrachten per maand en ze hebben het er driedubbeldik uit’, zegt Besselink. ‘Er zijn enorm veel vakmensen op zoek naar opdrachten. Juist in deze economisch onzekere tijd kan dit voor automonteurs of handige zzp’ers een leuke bron van inkomsten opleveren.’ Om te voorkomen dat zijn website een paradijs voor zwartwerkers wordt vraagt Besselink bij inschrijving zoveel mogelijk om Kamer van Koophandel-inschrijvingen en btw-nummers. Net als veel veilingsites werkt ook Movible met een referentiessysteem zodat opdrachtgevers zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Volgens Besselink draagt de economische crisis bij aan zijn onverwacht snelle groei. ‘Mensen stappen niet meer meteen naar hun dealer om daar in één keer al hun vakantiegeld uit te geven aan een of andere kleine reparatie die niet meteen nodig is. Ze laten deukjes, krasjes of rammeltjes gewoon net iets langer zitten.’ De veilingen duren op Movible maximaal zestig dagen. In de prijs zit volgens Besselink vaak flink wat rek. ‘Er zijn klussen waar meerdere monteurs flink tegen elkaar opbieden. Dan kun je natuurlijk de goedkoopste beunhaas kiezen, maar ook een gerenommeerd garagebedrijf. Mooi toch? Je veilt je deuk of kras en ziet meteen wat het kost.’ Knipperlichtglaasje Zelf verbaast hij zich soms over de klussen die worden aangeboden. ‘Op internet is de schroom voor mensen met twee linkerhanden wat minder. Ze hoeven niet direct in een garage naar een monteur toe te stappen. Vind maar eens iemand die je niet uitlacht als je alleen vraagt om een knipperlichtglaasje op je motorfiets te vervangen.’ Ingewikkelder kan ook. Zo zocht iemand laatst een monteur voor een kapotte graafmachine en was er de vraag naar een handige jongen voor een zonnepaneel op een autodak: om de forse geluidsinstallatie van stroom te voorzien.
Terug