Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

Als u last heeft van een slippende koppeling of als uw motor meer toeren maakt dan gebruikelijk maar niet versnelt dan moet u waarschijnlijk uw koppeling vervangen. Het kan echter ook zo zijn dat uw koppeling vreemde geluiden produceert en deze piept of kraakt als u het koppelingspedaal intrapt. Ook in dit geval is het verstandig een specialist uw koppeling te laten controleren om vast te stellen of en wanneer uw koppeling vervangen moet worden.

De koppelingsset bestaat uit een koppelingsplaat, een drukgroep en een druklager. Deze onderdelen bevinden zich in het motorcompartiment van uw auto en dienen daarbij als verbinding tussen het vliegwiel van de motor en de prise as die gekoppeld zit aan de versnellingsbak. Om te kunnen schakelen, weg te rijden en te kunnen stoppen moet deze verbinding tijdig ontkoppeld kunnen worden zodat het contact met het vliegwiel verbroken wordt en er zodoende geen verbinding tussen de motor en de wielen mogelijk is.

Het is dus belangrijk dat uw koppeling optimaal functioneert. Onder meer omdat een defecte koppeling al snel de oorzaak kan zijn voor gebreken aan andere componenten van uw voertuig. De onderdelen waar een koppeling uit is opgebouwd zijn daarbij slijtage onderhevig, waardoor het belangrijk is uw koppeling goed te onderhouden en indien nodig te repareren of uw koppeling te vervangen.

De slijtage van uw koppeling is daarbij afhankelijk van de gebruikersintensiteit en het aantal gereden kilometers. Hetzelfde geldt voor de onderdelen die de koppeling bedienen. Mede hierom is het ,afhankelijk van uw voertuig en rijstijl, raadzaam elke 100.000 á 150.000 km uw koppeling te vervangen.