Opdracht plaatsen Inschrijven als monteur

Als u merkt dat uw auto vermogen verliest kan dit te maken hebben met het feit dat de motor zijn uitlaatgassen niet goed meer kwijt kan. Wellicht is dan het moment aangebroken dat uw katalysator vervangen moet worden. Volgens de wet moet uw voertuig namelijk voldoen aan diverse milieueisen die betrekking hebben op CO uitstoot van uw auto. Uw Katalysator is hierbij een essentieel onderdeel!

Als uw auto door een kapotte katalysator niet voldoet aan de maximaal toegestane CO uitstoot zal uw auto ook niet door de APK keuring heen komen. Door een kapotte katalysator kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen, zodoende is belangrijk om katalysator te vervangen als zich hier problemen mee voordoen. Doorgaans gaat een katalysator redelijk lang mee en is een defect hiervan vaak te wijten aan een probleem elders aan uw voertuig. Het komt dan ook dikwijls voor dat de katalysator te warm wordt en er bij een kapotte katalysator vaak sprake is van een verbrande katalysator.

Maat wat doet uw katalysator nou precies? De katalysator is een onderdeel dat zich bevindt in de uitlaat van uw motorvoertuig. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen middels een snelle chemische reactie worden omgezet naar niet-schadelijke stoffen. Als dit onderdeel een defect heeft dan hoort u vaak een klepperend geluid onder uw auto en dan moet direct de katalysator vervangen worden.

Het type katalysator verschilt per auto en motor. Daarbij is het niet toegestaan om de katalysator te vervangen voor een vaste pijp of overige plaatsvervangende onderdelen. Sinds 1992 is de katalysator namelijk verplicht en moet een kapotte katalysator vervangen worden voor een nieuw exemplaar, om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken.